Tüp Bebek

Tüp Bebek Tedavisi ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

Tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde tedaviye başlamadan önce tedavinin daha başarılı geçmesi için hem erkeğin hem de kadının bazı konulara özen göstermesi ve buna göre hareket etmeleri gereklidir. Tüp bebek yöntemi ile çoğu zaman başarılı sonuçlar alınsa da erkek ve kadının dikkat etmediği davranışları sebebi ile de tedavi başarısız olabilmektedir. Bu nedenle çiftlerin tüp bebek yöntemi ile bebek sahibi olmaya karar verdikleri andan tedavinin bitimine kadar yapmaları veya yapmamaları gereken bazı davranışlar vardır.

Tedavi Öncesi ve Sırasında Kadınların Dikkat Etmeleri Gereken Davranışlar

  1. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce son üç ay içerisinde sigara ve alkol gibi tüm toksik maddelerden uzaklaşmak gerekir. Sigara ve alkol gebelik sürecinde de hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını ve bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle sigara ve alkol kullanılmamalı hatta kullanılan ortamlarda da bulunulmamalıdır.
  2. Tüp bebek tedavisi öncesi ve tedavi sırasında düzenli ve stresten uzak bir hayat sürülmesine özen gösterilmelidir.
  3. Anne adaylarının tedavi öncesinde beslenmelerine dikkat etmeleri gerekir. Sağlıklı, çok yönlü ve dengeli beslenilmelidir. Proteinlerden zengin beslenmenin yararı olabilir. Ayrıca çok yemek değil az az ve sık sık yemek yemek gereklidir. Taze sebze, meyve ve kuruyemiş yönünden zengin bir beslenme düzeni içinde kavrulmamış ceviz, badem, fındık gibi besinler sık olarak tüketilmelidir. Asitli ve kafeinli içeceklerin mümkün olduğunca içilmemesi önerilmektedir.
  4. Obez hastalarda kilo verilmesi gebelik şansını artırır, gebeliğin daha sağlıklı ve sorunsuz geçirilmesine yardımcı olur. Ancak tedaviden önce zayıflamak için uygulanan diyetler tedaviye başlanılması ile birlikte sonlandırılır.
  5. Herhangi bir hastalık veya ağrı olursa tedavi amaçlı ilaçlara başvurmadan önce tüp bebek uzmanından onay alınmalıdır. Tedavi boyunca doktorun gerek görmediği hiç bir ilacın alınmaması gerekir. Kronik bir rahatsızlıktan dolayı devamlı olarak kullanılması gereken ilaç durumunda doktorun bilgilendirilmesi gerekir.
  6. Özellikle karın bölgesi için yapılan egzersizler ve yoğun spor, anne adayını ve bebeği olumsuz yönde etkileyebilir. Tüp bebek tedavisi ve gebelik döneminde ağır egsersizlere ara verilmelidir. Bunların yerine hafif tempoda yürüyüşler tercih edilmelidir.
  7. Anne adaylarının daha önceden geçirmiş olduğu veya mevcut hastalıkları, cinsel bölge rahatsızlıkları konusunda tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorlarını bilgilendirmeleri gerekir.
  8. Anne adayları tüp bebek tedavisi sırasında yumurta uyarma ve çoğaltma amaçlı verilen ilaç ve iğne tedavilerine, ilaç doz ayarları ve iğnelerin uygulandığı saatler gibi konulara dikkat ederek doktorlarının önerdiği şekilde uygulamalıdırlar. İlaçların zamanında ve doğru uygulanması, randevu saatlerine özen gösterilmesi ve doktorun önerilerinin çok dikkatle yerine getirilmeye çalışılması tedavi başarısında önemli konulardır.

Tedavi Öncesi ve Sırasında Erkeklerin Dikkat Etmesi Gereken Davranışlar

  1. Baba adayları tüp bebek tedavisinden 3 ay öncesinden itibaren kesinlikle sigara ve alkol kullanmamalıdırlar.
  2. Ağır spor yapılıyorsa tedaviye başlamadan üç ay önce bırakılmalıdır.
  3. Sıcak ortamlar erkeğin sperm kalitesini olumsuz olarak etkilediği için tüp bebek yönteminde erkekler tedaviye başlamadan önce son üç ay hamam, kaplıca ve bunun gibi sıcak ortamlardan kaçınmalıdır.
  4. Tüp bebek tedavisinin uygulanacağı tarihten son üç ay içerisinde ateşli bir hastalık, erkeklik organında iltihap, uçuk geçirilmişse doktora bilgi verilmelidir.
  5. Başka hastalıkları veya bu hastalıkları nedeni ile alınan ilaçları varsa tedavi öncesi mutlaka doktorunu bilgilendirmelidir.
  6. Rahat ve bol iç çamaşırları tercih etmelidir.
  7. Tüp bebek tedavisi sırasında yumurtaların toplandığı gün baba adayından sperm örneği alınır. Sperm örneğini vermeden 3 gün öncesinde cinsel perhiz yapmalıdır, cinsel perhiz süresinde boşalmamalıdır ve bu perhiz 7 günü aşmamalıdır.

Tüp bebek tedavisi’nde başarı oranı ve eve bebek götürme şansı birçok faktöre bağlıdır. Tedaviye başvurmadan önce tecrübeli ve canlı doğum oranı yüksek olan doğru hekimin seçiminden emin olmak dikkat edilmesi gereken en önemli bir konulardan biridir.

Haberaks programında TÜP BEBEK TEDAVİSİ ile ilgili söyleşimi izlemektesiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=G6H3JTUrz00

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu