Laparoskopi

Kapalı Rahim Ameliyatı

Kapalı Rahim Ameliyatı

İç organların ve rahmin izlenmesi amacıyla karın ya da göbek çevresinde küçük çaplı delikler açılarak içeri optik aletlerin gönderilmesini kapsayan tıbbi işleme Kapalı Rahim Ameliyatı (Histerektomi) denir.  Rahim ve yumurtalıklardaki miyom ve kist operasyonlarını bu yöntem ile gerçekleştirmek mümkündür.

İşlemin alanında uzman, tecrübeli ve eğitimli bir hekim tarafından yapılması ameliyatın başarılı ve güvenli bir şekilde yapılabilmesi açısından oldukça önemlidir. Son yıllarda rahim ameliyatlarında sıklıkla ve yaygın bir şekilde laparoskopi yöntemi tercih edilmektedir. Bu yöntem uygulanarak yapılan operasyonlar iç organ ve dokulara minimum hasar verdiği için koruyucu ve tercih edilen bir cerrahi işlemdir.

Laparoskopi yönteminin rahim ameliyatlarında tercih edilmesinin belli başlı sebepleri şunlardır:

  • Ameliyat sırasında karın açılmadığı için karındaki yapışıklık ve enfeksiyon riskinin az olması
  • Ameliyat sonrası ağrının az olması
  • Ameliyat sonrasında hastanın hızlıca rutin yaşantısına dönebilmesi
  • Rahim ve karın içi organların büyütülerek gözlemlenebilmesi ve cerrahi hakimiyetin iyi olması
  • Ameliyat sırasında karın ve göbek çevresi kesilmediği için operasyon sonrası iz kalmaması ve karın fıtıklarının oluşmaması

Kapalı rahim operasyonunda (Histerektomi), iç organlara karın üzerinde açılan küçük çaplı delikler vasıtası ile girilmektedir. Rahim bağlarının kesilerek rahmin dışarı çıkarılmasıyla gerçekleştirilen bu ameliyat sonrasında laparoskopi yöntemi ile eriyen dikişler atılmaktadır. Bu işlemin ardından hastanın 1-2 gün içerisinde taburcu edilmesi mümkündür. Laparoskopi yöntemi özel uzmanlık gerektirdiği için operasyonun mutlaka alanında tecrübeli ve eğitimli uzman doktor/ jinekolog tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Doktorun laparoskopi yöntemini bilmemesi durumunda ameliyat ya yapılmamalı ya da açık şekilde yapılmalıdır.

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Genel anestezi altındaki hastanın karın ya da göbek bölgesinde açılan küçük çaplı deliklerden içeriye ucunda kamera bulunan ince bir borunun gönderilerek karın iç organlarının görüntülenmesiyle Kapalı Rahim Ameliyatı (Histerektomi) gerçekleştirilmektedir. Kadın hastalıklarında sıklıkla tercih edilen bu ameliyat, laparoskopi yöntemiyle rahmin vajinal yoldan çıkarılmasıyla yapılmaktadır.

Karın çevrindeki kesiklerin büyük olması ve hastaya acı vermesi sebebiyle açık rahim ameliyatı pek tercih edilmemektedir. Ayrıca açık rahim ameliyatında hastanın daha uzun süre hastanede kalması gerekmekte ve açık ameliyat olduğu için enfeksiyon kapma olasılığı daha yüksek olmaktadır. Hastanın erken taburcu olabilmesi, kesiklerin küçük ve iz bırakmayacak şekilde atılması, enfeksiyon olasılığının düşük olması ve daha az ağrılı bir yöntem olması gibi sebepler açık rahim ameliyatını hastalar tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntem yapmaktadır.

Kapalı Rahim Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Hiçbir ameliyat risksiz değildir. Her operasyonda olduğu gibi kapalı rahim operasyonunda da birtakım riskler vardır ve nadiren ciddi riskler yaşanmaktadır. Ameliyat sonrasında oluşabilecek riskler şunlardır:

  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Toplardamarlarda tıkanıklık
  • Açılan delik yerinin enfeksiyon kapması
  • Kısa süreli idrar yapamama problemi

İdrar yollarında, bağırsaklarda, rahimde, mesanede, damarlarda ve iç organlarda ameliyat sonrasında yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Bu yaralanmaların tedavisi laparoskopi yöntemi ile yapılabilmektedir. Nadiren de olsa operasyon esnasında büyük damar yaralanmaları da oluşabilmektedir. Bu tarz yaralanmalar hayati risk teşkil eder. Ancak kapalı rahim operasyonunun ölümle noktalandığı vaka oranı binde birdir.

Alanında uzman ve tecrübeli bir hekim tarafından gerçekleştirilen bir operasyonla bu risklerin minimuma indirilebilmesi mümkündür.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu