Kürtaj

Kürtaj Hakkında Merak Edilen 20 Soru

Kürtaj hakkında merak edilen 20 soru ya değinmeden önce kürtajın genel bir tanımını yapmakta fayda görüyoruz. Kürtaj işlemi daha çok istenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılan bir işlemdir. Kürtaj hakkında merak edilenler arasında kürtajın nasıl yapıldığı sorusu yer alır. Kürtaj önceki yıllarda küret adı verilen aletlerle yapılan bir işlemdi ancak son birkaç yıldır kürtaj için en çok vakumlu kürtaj yöntemi kullanılmaktadır.

1-) Kürtajın yasal süresi ne kadardır?

Kürtaj, Türkiye’de gebeliğin 10. haftasına kadar yasal olarak yapılabilen bir işlemdir. Adet gecikmesi yaşandıktan sonra 6 hafta içinde kürtaj olunması gerekir. Adet gecikmesinden 1 hafta sonra gebelik kesesi ultrasonografide izlenebilmektedir. Kese görünmeden kürtaj yapılmamalıdır. 10. haftadan sonra kürtaj bebeğin gelişimi ile ilgili bir anormallik olması durumunda ya da gebeliğin kadının yaşamını tehdit eden bir risk oluşturması gibi sorunlarda, birkaç hekimin vereceği kurul kararı ile yapılabilmektedir.

2-) İşlem ne kadar sürer?

Kürtaj hakkında merak edilenler arasında yer alan konulardan biri de kürtajın ne kadar sürdüğü konusudur. Kürtaj süresi gebelik haftasına göre değişse de ortalama 5-10 dk süren bir işlemdir.

3-) Kürtaj işlemi esnasında ağrı duyulur mu?

Kürtaj esnasında ağrı ya da acı duymazsınız. Ancak uyutularak yapılan kürtajda hasta hiç ağrı acı hissetmezken lokal anestezi ile kürtajı tercih eden kadınlarda ağrı ve acı duyma hissi şiddetli olmasa da yaşanabilmektedir.

4-) Kürtaj sonrası ağrı olur mu?

Kürtaj sonrası ağrı ve kanama değişik derecelerde olabilir. Kürtaj işleminden sonra ayakları üşütmemek ve aşırı fiziksel aktivite yapmamak önemlidir. Kürtaj işlemi sonrası genellikle adetten daha az miktarda kanamalar olabilir ve gebenin büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 8-15 gün devam edebilir.

5-) İşlem sonrası kanama olur mu?

Kürtaj sonrası kanama olması normaldir. Kürtaj hakkında merak edilenler içerisinde en sık karşımıza çıkan konulardan biri kürtaj sonrası kanama ile ilgili sorunlardır. Kürtajdan sonra kanama olması kadar olmaması da normaldir. Ancak adet kanamasından fazla ve büyük pıhtılı kanamalar rahimde parça kalması durumunu akla getirir. Bu durumda acilen doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.

6-) Daha önce kürtaj olduğum anlaşılır mı?

Kürtaj işlemi sonradan anlaşılabilmesi mümkün olan bir işlem değildir.

7-) 18 yaşından küçükler kürtaj olabilir mi?

18 yaşından önce kürtaj olmak için aile izni gerekir. 16-18 yaş aralığındaki genç kızların kürtaj olması için sadece anne babanın imzalı onayı ve refakati yeterli olurken 16 yaş ve altı genç kızların kürtaj yaptırabilmesi için adli izin şartı aranır. 18 yaş ve üstü bekar kadınlarda kürtaj için kendi rızası yeterlidir fakat evli olan 18 yaş üzeri olan kadınların, kürtaj olabilmesi için eş rızası gerekir.

😎 Kürtaj sonrası ilaç kullanmam gerekir mi?

Kürtaj cerrahi bir işlemdir. Bu nedenle de ne kadar dikkatli yapılırsa yapılsın enfeksiyon riski vardır. Enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için doktorunuz size antibiyotik reçete edecektir. Aynı zamanda kürtaj sonrası kramp ve ağrı oluşumunu engellemek için basit ağrı kesiciler de reçetenizi eklenebilir.

9-) Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi?

Kürtaj işlemi sonrası hastanede yatış gerekmez.  Hasta işlemden sonra kanama kontrolü için dinlenme odasında istirahat ettirilir ve her şey yolunda ise 1-2 saat içinde hasta taburcu edilir.

10-) Normal hayata ne zaman dönülür?

Kürtaj sonrası işe ya da günlük yaşama dönme konusu da kürtaj hakkında merak edilenler arasında yer alır. İşlemden sonra hasta yaklaşık olarak 2 saat sonra kendine gelir. İşlemin yapıldığı gün hastanın evinde dinlenmesi tavsiye edilir. Kürtajdan sonra işe dönme için ise işlemden sonraki gün idealdir.

11-) Duş ne zaman alabilirim?

kürtaj hakkında merak edilenler arasında yer alan duşa alma konusuna doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Kürtaj sonrası duş alma için ayakta duş alınması tavsiye edilir. Vajinal duştan ise uzak durulmalıdır.

12-) Kürtajdan sonrası cinsel ilişki yasak mıdır?

Kürtaj sonrası rahim ağzı açıktır ve enfeksiyon gelişmesine müsaittir. Kanama bitene kadar cinsel ilişkiye girilmesi yasaktır. Kürtaj işleminden sonra korunmasız cinsel ilişkiye girmek gebe kalma riski oluşturacağından gerekli önlemler alınmalıdır. Kürtaj hakkında merak edilenler arasında kürtajdan sonra yeniden gebe kalma gibi şeyler sıklıkla sorulur. Korunmasız bir cinsel ilişkide kürtajdan hemen sonra bile olma gebe kalma riski vardır.

13-) İyileşme süreci ne kadar sürer?

Kürtaj hakkında merak edilenler arasında kürtajdan sonra iyileşme süreci de bulunur. İşlemden 1 hafta ila 10 gün arasında kanamalar tamamen biter ve vücut gebelik öncesi durumuna yeniden dönmeye başlar.

14-) Kürtaj sonrası rahim ve tüpler zarar görür mü?

Klasik kürtaj işlemi sırasında kullanılan aletlerin rahim duvarına ya da tüplere zarar vermesi durumu nadiren de olsa yaşanabilen bir durumdur. Vakumlu kürtaj yönteminde rahim ve tüplerin zarar görme ihtimali yok denecek kadar azdır.

15-) Kürtaj sonrası rahimde delinme neden olur?

Kürtaj işlemi yapılırken rahim delinmesi daha çok klasik kürtaj işleminde görülür. Ancak vakumlu kürtaj tekniğinin kullanılması ile birlikte bu risk oldukça azalmıştır. Rahim delinmesi daha çok tecrübesiz doktorların yaptığı kürtaj işlemlerinde yaşanır.

16-) 15 yaşından küçükler kürtaj olabilir mi?

15 yaşından küçük çocukların kürtaj olması için anne ve baba onayının yanı sıra mahkeme kararı gerekir. Mahkeme kararı olmadan sadece anne baba refakatinde kürtaj olmaya gelen çocukların zorunlu olarak polise bildirilmesi gerekir.

17-) Kürtajın riskleri nelerdir?

Kürtaj hakkında merak edilenler arasında yer alan kürtaj riskleri her cerrahi operasyon sonrasında olduğu kadardır. Kürtaj sonrası enfeksiyon riski, kürtaj sonrası rahimde parça kalması ya da kürtaj esnasında rahim delinmesi, kürtaj sonrası aşırı kanama gibi riskler bulunur. Ancak bu risklerin oluşma riskini en az indirmek için işlem öncesinde ve sonrasında belli tedbirler alınmaktadır.

18-) Kürtaj sonrası acil müdahale gerektiren durumlar nelerdir?

Kürtaj hakkında merak edilenler arasında ne gibi acil durumlarda doktora haber verilmelidir konusu vardır. Her hasta kürtajdan sonraki 1. hafta bitiminde kontrol muayenesine çağırılır. Ancak şiddetli ağrının eşlik ettiği parça düşürme şeklinde kanama, baş dönmesi, ateş, bayılma, çarpıntı gibi durumlarda kontrol muayenesini beklemeden doktorun aranması gerekir.

19-) Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Kürtaj hakkında merak edilenler arasında kürtaj sonrası dikkatli olunması gereken durumlar vardır. Kürtaj sonrasında doktorunuz cinsel ilişki yasağı, deniz, havuz ya da küvet gibi su birikintisi içine girilmemesi gerektiğini aksi durumda enfeksiyon kapma ihtimaliniz olduğunu size söyleyecektir.  Bu süreçte karın ve ayaklarınızı üşütmemeniz de ağrı duymamamız için gereklidir.

20-) Kürtaj işlemi nasıl yapılmaktadır?

Kürtaj işlemi nasıl yapılmaktadır: Rahimden parça alınması, polip vs. çıkartılması gibi işlemler için de kürtaj işlemi yapılır. Ancak kürtaj en çok istenmeyen gebeliklerde, rahimin tahliye edilmesi için yapılan bir operasyondur. Hasta işlem esnasında sedasyonla uyutulur.  Bazı hastalar ise lokal anestezi ile kürtaj olmayı tercih eder. İşlem esnasında rahim ağzı, istenen genişliği getirilir ve kanül adı verilen pipet benzeri bir materyal rahim içinden gebelik kesesini vakumlayarak boşaltır.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu