Tüp Bebek Tedavimiz

SAMSUN TÜP BEBEK TEDAVİSİ

Samsun’daki En İyi Tüp Bebek Tedavisi ile Senin de Annelik Hayalin Gerçek Olsun!

Bebek sahibi olmayı isteyen, ama bir süre denedikten sonra hamilelik haberini alamayan çiftlerin sık sık başvurduğu tüp bebek yöntemini sen de düşünmeye başlamış olabilirsin. Ama tüp bebek yöntemiyle ilgili aklında birçok soru varken, etrafındaki birçok insanın da bu sorulara dair cevapları olabilir. Bizim önerimiz ise işi bilenine bırakman.

Op.Dr. Tamer Bülent KARALİ Samsun Kliniğimiz’de tüp bebek tedavisi ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Aşağıdaki İLETİŞİM butonlarından veya BURAYA TIKLAYARAK iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Tüp bebek tedavisi İzmir genetik problemleri veya infertilite olan kişilerde bebek sahibi olmak için uygulanan bir tedavi yöntemdir. IVF sırasında kadından alınan sağlıklı yumurtalar olgunlaştırılır, kontroller sağlanır toplanır ve erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllenir. Daha sonra bu embriyolar kadın rahmine yerleştirilir. IVF tedavisinin bir dönemi ortalama olarak 2 hafa civarı sürmektedir.

IVF infertilite tedavisinde en etkili yöntemdir. Tedavide yasalarımıza uygun olarak kendi yumurtanız ve eşinizin spermi kullanılmaktadır.

Tüp bebek tedavisi ile gebe kalma olasılığı, yaş, infertilitenin sebebi gibi birçok nedene bağlı olabilir. Zaman alan ve girişimsel bir tedavi yöntemidir. Eğer birden fazla embriyo rahim içine yerleştirilirse çoğul gebelik olma ihtimali vardır.

Tüp bebek tedavisini kimler yaptırabilir?

  • Genetik sorunları olan kişiler
  • Sağlık veya kanser cerrahisi sebebi ile fertilite koruması amaçlı
  • Tüp tıkanıklığı veya hasarı veya tüp bağlatma
  • Yumurtlama (ovulasyon) problemleri
  • Prematrür overian yetmezlik
  • Endometriozis
  • Myom
  • Sperm üretim ve fonksiyon bozuklukları
  • Açıklanamayan infertilite

Tüp bebek tedavisi için hazırlıklar

İzmir tüp bebek tedavisinde başarı için bir çok kriter vardır; çiftlerin yaşı, sağlık durumları ve infertilite nedenleri gibi. Bunların yanı sıra doktorunuzun tecrübesi çok önemlidir. Tedaviye başlamadan önce yapılması gereken bazı işlemler bulunmaktadır.

  1. Over Rezerv Testi: Yumurtanın kalitesi ve sayısı için adetin 2-3. günlerinde bazal hormon (FSH, LH,E2), bazal ultrason (folikül sayısı) ve gerekirse AMH
  2. Semen Analizi: Tedaviye başlamadan önce sperm değerlendirmesi için
    Enfeksiyon Hastalıkları Taraması: Embriyo ve bebekte sorun olabilecek HIV HCV gibi hastalıkların taranması
  3. Endometrial kavitenin (rahim boşluğu) değerlendirilmesi: HSG veya Histereskopi ile embryo yerleşimine engel bir durum olup olmadığının değerlendirilmesi
Tüp Bebek Tedavisinde Laboratuvar Süreci

Tüp bebek tedavisi 5 aşamalı bir süreçten meydana gelir. Bu aşamalar, toplamda 4 haftada tamamlanmış olur. İlk aşamada, tüp bebek tedavisindeki riskler ve hamilelik şansını arttıracak ilaçlar konuşulur. İkinci aşamada ise, birden fazla sayıda yumurta elde edilmesi için hastalara ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlara hastanın verdiği yanıta, ultrasonografi ve kan testleri ile bakılır.

İstenilen boyuta gelen foliküller, içlerinden yumurta toplamak üzere ‘OPU’ adı verilen yöntemle toplanır. Aynı zamanda da baba adayından sperm örneği alınır. Toplanan sperm ve yumurtalar birleştirilerek, geliştirilen embriyolar transfer aşamasına kadar laboratuvar ortamında bekletilir.

Yumurta toplama sürecinin ardından 3. veya 5. günde 1 ya da 2 adet embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir.

Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları
Yumurta Gelişimi

Foliküllerin belli büyüklüğe gelmesi ve kan östrojen seviyesinin belli değerlere ulaşması yumurtanın olgunlaşma konusunda bilgi verir. Ayrıca çatlatma iğnesinin ve yumurta toplama zamanının belirlenmesini sağlar. Bu süreç yaklaşık olarak 12 ila 16 gün sürmektedir. Fakat bu süre, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çatlatma iğnesinden 32-36 saat sonra diğer bir aşama olan yumurta toplama aşamasına geçilir.

Yumurta Toplama

Tüp bebek tedavisinin bu aşaması, hastanın ağrı hissetmemesi açısından sedasyon anestezisi (uyku hali) altında,  transvajinal ultrasonografi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem esnasında foliküllerin içindeki sıvı toplanır ve sıvı içinde yumurta olup olmadığı kontrol edilir ve var olan yumurtalar alınır. İlk seferde folikül sıvısında yumurtaya rastlanmazsa özel sıvı ile folikül içi yıkanır ve folikül içinde kalan yumurtalara ulaşmaya çalışılır. Yumurta toplamı işlemi, yaklaşık olarak 15 ile 20 dakika sürer.

Döllenme İşlemi

Bu aşamada, olgun ve döllenebilecek yumurtaların seçilmesinin ardından yumurta toplama günü hastanın eşinden alınan spermlerle laboratuvar ortamında döllenme işlemi gerçekleşir.

Döllenmiş yumurta transfer edilebilecek duruma gelene kadar özel kültür ortamında takip edilerek, kaliteli embriyolar rahim içine transfer edilir.

Embriyo Transferi

Tüp bebek tedavisinin bu aşaması, anestezi yardımı gerektirmeyen ağrısız bir işlemdir. Çoğunlukla abdominal ultrason eşliğinde ince bir kateter ile gerçekleştirilir. İşlem öncesinde rahim ağzı özel sıvılar ile temizlenir. Hastalar, transferden 1 ya da 2 saat sonra evlerine dönebilirler. Hastanın kalan döllenmiş iyi kalitede embriyosu varsa, bu embriyolar dondurularak saklanabilir.

Bekleme Süreci

Embriyo transferi yapıldıktan 2 hafta sonra gebelik testi yapılır. Bu iki haftalık süreç zorlu geçebilir. Bu bekleme sürecinde kendinizi meşgul edecek herhangi bir hobi bulmalı, rahat davranmalı ve stresten uzak durmalısınız.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu