ORDU TÜP BEBEK TEDAVİSİ
TÜP BEBEK TEDAVİSİ NEDİR? NASIL YAPILIR? UYGULAMA AŞAMALARI NELERDİR?
Tüp bebek, Çiftlerin çocuk sahibi olabilmeleri için kadının yumurta hücresi ve erkeğin sperm hücresinin laboratuvar ortamında birleştirildikten sonra oluşan embriyoların rahim içerisine verilmesidir.
Op.Dr. Tamer Bülent KARALİ Kliniğimiz’de tüp bebek tedavisi ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Aşağıdaki İLETİŞİM butonlarından veya BURAYA TIKLAYARAK iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.
Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri
Rahim içine embriyoların yerleştirilmesinden 15 ila 20 gün sonra kanda gebelik testiyle anlaşılabilir.Belirtiler ise normal yolla hamile kalanlarla aynıdır.Bulantı ,kusma ,göğüslerde hassasiyet ,yiyeceklerin bazılarından tiksinme ilerleyen zamanlarda ise aşerme.
Peki, hangi yaşlarda tüp bebeğin başarı şansı düşer?
Klasik olarak doğurganlık için en uygun yaşlar 25-33 arasındaki dönem diyebiliriz. Ama 35 yaşından sonra yumurtalık rezervi ve kalitesi ile ilgili sorunlar arttığı için gebelik oranları düşmeye başlıyor ve bu bilhassa 38 yaşından sonra kendisini daha çok belli ediyor. 40 yaş üzerinde yumurta sayısı ve kromozomal yapısı ile ilgili sorunlar çıkmaya başladığı için gebe kalma başarısı giderek azalmaya başlıyor.
Tüp Bebekte Başarı Oranları
Tüp bebekte başarı hastanın yaşı ve yumurtalık kapasitesi gibi bir çok nedene bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.Her hastada başarı oranı aynı değildir.
Kadının yaşı ne kadar gençse o kadar başarı fazladır.
35 Yaş altı kadınlarda başarı şansı çok yüksektir.42 yaşından sonra başarı çok düşüktür.
Tüp bebek tedavisi kaç kez denenebilir. Her uygulama arasında ne kadar süre beklemek uygundur?
Tüp bebek tedavisi esasında tek bir uygulamanın başarısı olarak değerlendirilmemeli, toplamda bakılmalı. Çiftler hiç olmazsa 4 uygulamayı göze almalı. 4 uygun uygulama yapıldığı takdirde toplamda gebe kalma başarısı yaklaşık olarak yüzde 70-75 civarında olabiliyor. Tabi ki bu oran özellikle 35 yaşa kadar olan vakalar için geçerli, 40 yaş üzerinde bu şans azalıyor. Tüp bebek uygulamasının kaç kere yapılabileceğine bakarsak; bir çiftin kaç uygulamayı göze aldığı, maddi-manevi imkânları ve bizim açımızdan da tıbben bir engel olmamasıyla ilintili olduğu için bu konuda bir limit söylenemez. 15’inci, 16’ıncı uygulamada da gebe kalabilmiş olan çiftler var, yeter ki yumurta hücresi elde edebilelim, kaliteli embriyo elde edebilelim.
Tüp Bebek Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
- Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Tedavi aşamasında cinsel ilişki yasaktır.
- Egzersiz ve spor gibi aktiviteler yapılmamalı
- Doktora sormadan herhangi bir ilaç kullanılmamalı
- Dengeli ve doğru beslenilmeli,
- Embriyo transferinden bir iki gün çok uzun otomobil yolculuğu sakıncalıdır hasta dinlenmelidir
- Kadın stresten uzak durmalıdır
- Transfer sonrasında sauna ,hamam vs gibi sıcak ortamlarda bulunulmamalıdır.
Tüp Bebek Tedavisi Yan Etkileri
Tüp bebek tedavisinin bazı riskleri ve yan etkileri olabilir:
İkiz,üçüz dördüz gibi çoğul gebelikler:
Tedavi Başarısızlığı :Tüp bebek tedavisine en sık görülen durumlardan birisidir
(OHHS)Ovaryan Hiperstimulasyon Sendromu: Verilen ilaçlar nedeniyle yumurtalıklarda fazla miktarda oluşumlar kistlere neden olabilmektedir
Kanama: Vajinal kanamadır,vajene tampon yerleştirilmesiyle kısa sürede durur.
Karın organlarında yaralanma : Nadir olarak oluşabilir,Rahime yakın damarlar ile idrar torbası yada bağırsaklarda yumurta toplama işlemi sırasında yaralanma olabilir.
Enfeksiyon.Pelvik enfeksiyon gelişebilir. Antibiyotik tedavisi gerekir
Ayrıca dış gebelikte olabilecek yan etkilerdendir.
Tüp bebek uygulaması başarısıklız sonuçlanırsa ikinci deneme 2 yada 3 ay sonra yapılabilir.Yani kadının 1 veya 2 kez adet görmesi gerekir.
Tüp Bebek Uygulama
Tüp bebek uygulamalarında Yumurta toplama, transfer aşaması ve yumurta geliştirme mutlaka olmaktadır.
Kadının her aşamada erkeğin ise birinci aşamada ve dördüncü aşamada mutlaka hastanede olması gereklidir.Tedaviler ayaktan yapılır hastaneye yatmayı gerektirmez.Tüp bebek süresi ortalama bir aydır.İlk aşama bir gün sürer,ikinci aşama 15 gün üçüncü aşama yumurta toplam işlemi yarım saat sürmektedir.Transferden üç hafta sonra ultrasonda gebelik kesesi ve ikiz üçüz olup olmadığı dış gebelik gibi sakıncalı durumlarda görülebilir.
Tüp Bebek Tedavisini Gerektiren Nedenler
İnfertilite (sebepsiz)
Rahim içi problemleri
Azospermi,sperm hareketliliğinde azalma
Varikosel
Azalan yumurta rezervi , ileri yaş, yumurta kalitesi
Haberaks programında TÜP BEBEK TEDAVİSİ ile ilgili söyleşimi izlemektesiniz.