Tüp Bebek

Ne Zaman Gebe Kalırım?

Tüp Bebek Tedavisinde Gebe Kalma

Doğurganlık çağındaki bir kadın ,düzenli adet görüyor ve cinsel yaşamı aktif ,hiçbir sağlık problemi olmasa bile her ilişkide gebe kalamaz.Ancak adet takviminin belirli günlerinde gebe kalabilir.Gebe kalınabilecek gün ancak yumurtlamanın olduğu gündür.

Yumurta olgunlaşıp overden karın boşluğuna atıldıktan sonra 24 saat canlı kalabilmektedir.Hiçbir problemi olmayan ve korunmayan bir çiftin her adet döneminde hamile kalma şansı ortalama % 20-25 civarındadır.Kadının yaşı,adet düzeni ve ilişki sıklığı bu oranı değiştirebilir. Yumurtlama tarihi basit bir formülle hesaplanabilir.Ovulasyon yani yumurtlama günü beklenen adet tarihinden 14 gün öncedir.Başka bir ifadeyle ,en son adetin başladığı güne 1.gün denirse ve 28 günde bir adet görülüyorsa yumurta atılımı 28-14= adetin 14. Günü şeklinde hesaplanır.Daha geniş bir yelpazede düşünülürse adetin 12. Ve 15. Günleri arasında ki bir tarihde yumurtlama olacaktır.30 günde adet gören bir kadında ise 30-14=adetin 16. Günü şeklindedir.

Yumurtlama dönemine denk düşen ilişkiden sonra sperm ve yumurta birleşerek blastosist denilen ilk gebelik hücresi oluşur.Blastosist yerleşmek üzere rahime doğru yol almaya başlar ve rahimde uygun bir yer bulup yerleşerek gebelik başlamış olur.

Haberaks programında TÜP BEBEK TEDAVİSİ ile ilgili söyleşimi izlemektesiniz.

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu